Bengt sköter värdetransporterna åt Medåkers friskola

Bengt Andersson har ansvaret för en del av Medåkers friskolas verkliga värdetransporter. Det är nämligen Bengt som ser till att eleverna utanför upptagningsområdet kommer till och från skolan i Medåker på ett så lugnt, tryggt och säkert sätt som möjligt. Han är Medåkers friskolas bussiga busschaufför!

Och bevisligen är han väldigt väl meriterad för sitt uppdrag. Hela sitt yrkesliv har Bengt tillbringat i IT—, taxi- och bussbranschen. Han har bl a haft ett antal olika chefsuppdrag. Men det han minns mest och bäst är alla åren och milen – ca 150 000 mil – bakom ratten.

Denne rattens mästare föddes i Arboga och är numera återinflyttad efter att bland annat ha tillbringat några år  – ett tiotal – hos Lindbergs Buss AB i Örebro. Där, i trakterna av Örebro,  prövade även han och hans fru på att vara fårfarmare och äggproducenter om än i mycket liten skala.

-Det var rena hobbyverksamheten, säger Bengt och skrattar och tillägger: -Men gott var det. Och kul!

Trevlig prick

Efter ”utflykten” till Örebro bor numera åter Bengt med fru och hund i Arboga. De trivs alldeles ypperligt i sitt hus vid Åbrinken. I maj 2022 gick Bengt i pension. Allt var frid och fröjd. I alla fall i några månader. Att sitta och ”rulla tummarna” är nämligen inget för en av mellan-Sveriges mest sociala och skickligaste chaufförer. Bengts rykte i taxi- och bussbranschen är synnerligen gott och de som känner honom konstaterar dessutom att han är  ”en mycket trevlig prick”.

När Medåkers friskola sökte efter en både meriterad och ansvarsfull chaufför till sin skolbuss återvände Bengt till yrkeslivet och  gjorde comeback i förarsätet. Där trivs han!

Nu rullar han och skolbussen ca 3000 mil om året på vägarna runt Köping, Arboga och Fellingsbro med sin dyrbara last. Bengts tidigare arbetsgivare Lindbergs Buss AB i Örebro hade bl a hand om många sjuktransporter. Det innebar att det blev många transporter av pensionärer till och från sjukhus och vårdcentraler. Man kan förmoda att det kan bli betydligt livligare vid en transport av skolbarn i en skolbuss.

– Nej, nej, inte alls. De elever som åker med mig till och från Medåker är väldigt, väldigt fina och de vet mycket väl hur man uppför sig. De är värda allt beröm! Det är roligt att ha dem som passagerare helt enkelt och jag tycker att vi har bra kontakt med varandra. De är alla redan små personligheter. En del av dem vill byta några ord med mig när de kliver på skolbussen. Andra säger hej och går direkt och sätter sig på sin plats och försjunker i sina egna tankar säger Bengt och tillägger:

– Ja du… tillsammans lyckas vi – ”jag och mina ungar” –  skapa både lugn och trygghet under tiden som vi rullar fram tillsammans på vägarna. Det känns faktiskt väldigt fint.

Säkerheten först

Naturligtvis är det viktigt för Bengt att han kommer fram i tid med sina skolbarn. Men viktigare ändå är att barnen och han själv kommer fram så säkert som möjligt. Dessutom vet alla barn vad som gäller när bussresorna startar:

– Jag kör inte skolbussen ens en decimeter innan alla har sina säkerhetsbälten på sig. Säkerheten är viktig!

– Jag anpassar hela tiden körningarna utifrån de verkliga förutsättningarna. Jag håller också kontakt med föräldrarna via mobilen och sms om jag ser att vi behöver vara extra försiktiga och tidsplanen inte håller. Den här vintern har vi fått ”justera” hämtnings- och lämningstiderna många gånger på grund av väglaget.

– Kontakten och kommunikationen med föräldrarna är viktig. Jag kräver ju av dem att barnen ska vara klara för avfärd när jag kommer. Men föräldrarna har ju också rätt att kräva av mig att jag informerar dem när det blir några avvikelser i körschemat, t ex på grund av väderleken och väglaget.

Under sin yrkeskarriär har Bengt genomfört åtskilliga förarprov, halkkörningskurser o s v. Men teorier i alla ära. Det viktigaste är  det egna omdömet.

–  Man måste vara förutseende, vara uppmärksam och läsa av situationen. Och oavsett väglaget ska man köra på ett sätt som om man hela tiden har ett ägg mellan foten och gaspedalen.

Trots Bengts stora erfarenhet av att transportera människor i olika fordon och i olika sammanhang konstaterar han att förarstolen i Medåkers friskolas skolbuss faktiskt är rena guldsitsen. Även för ett förarproffs.

– Tro det eller ej, men det här är drömjobbet; roligt, tacksamt, utvecklande… Det här jobbet är helt enkelt guld värt för mig mentalt!

Text: Arne Wikström

Läs mer om Medåkers Friskolas skolskjuts.